Wednesday, July 20, 2011

Bun Kacang Merah

Assalamualaikum wrt.

Tak sampai 2 minggu lagi, kita akan menyambut bulan Ramadhan al-Mubarak. Bulan di mana kita umat Islam diwajibkan berpuasa selama sebulan dan disunatkan memperbanyakkan amal ibadah kerana ganjaran Allah yang berlipat ganda..

Ramai yang sibuk buat persiapan raya walaupun puasa pun belum mula... macam tak kena kan...? Bagi K.An, dalam seminggu dua ni sibuk ulangkaji aneka resepi dan juadah yang bakal disajikan untuk keluarga tercinta. Walaupun puasa yang mesti diutamakan, tapi menghidangkan makanan dari dapur sendiri juga termasuk dalam ibadah. Selain bersedia untuk kekuatan fizikal, tubuh yang sihat dan cukup khasiat juga memungkinkan kita menjalani ibadah puasa seterusnya menunaikan solat fardhu dan tarawikh dengan sempurna.



Sambil-sambil tu, K.An masak juadah ulangan je untuk keluarga... ada satu dua resepi yang boleh K.An kongsikan di sini. Satunya Bun Kacang Merah dan Bun Manis yang dibuat bagi menghabiskan stok tepung Roti (tepung protein tinggi yang dah nak habis tarikh).... kalau tak dikerjakan, membazir pulak nanti

Bahan-bahan:

Doh Bun Manis- (resepi asal dari buku Alex Goh- disalin semula oleh Mat Gebu dan dicuba oleh K.An beberapa kali sudah.... memang mudah dan sedap.)

Bahan A:

480 gm tepung roti (tepung protein tinggi yang boleh dibeli dari kedai bahan-bahan bakeri)
120 gm tepung gandum
110 gm gula halus
10 gm garam
20 gm susu tepung
4 sudu teh yis kering
1 sudu teh bread improver**
1 sudu teh bread softener**

**tak letak pun tak apa

Bahan B
1 biji telur
300 ml air
Bahan C
60 gm mentega

*** inti kesukaan secukupnya- boleh guna inti manis seperti kacang merah, kaya atau kelapa. Boleh juga guna inti sardin dan sambal bilis

Cara membuatnya:

1. Satukan bahan A dan gaul rata. Tambah bahan B dan uli hingga menjadi doh. Tambah Bahan C dan terus menguli hingga menjadi doh yang lembut dan anjal. (Uli selama 20-25 minit menggunakan teknik tarik dan tolak dengan kedua belah tangan)

2. Alih ke dalam bekas yang disapu mentega dan tutup dengan plastik 'cling'. Biar 1 jam hingga doh naik 2 kali ganda.

Boleh juga guna bread maker... lebih mudah. Masukkan semua bahan ke dalam bread maker dan pilih setting doh. Biar hingga siap dan kemudian alihkan ke dalam bekas yang lebih besar dan perap 1 jam.

Untuk Bun inti Kacang:.

1. Ambil 600 gm doh tadi (yang lain boleh buat roti jenis lain) Bahagikan kepada 12 bahagian sama besar. (50 gm setiap bahagian) Bulat-bulatkan dan ketepikan. Ambil satu canai membujur. Potong seakan-akan jejari seperti di dalam gambar. Isi dengan inti kacang merah. Gulung dan alihkan ke dalam dulang pembakar yang disapu sedikit mentega. Buat hingga siap. Biar 40-50 minit hinggga naik. Bakar dalam oven pada suhu 180 darjah selama 20-25 minit.

2. Lepas 15 minit dibakar, K.An ikut tips Mat Gebu, keluarkan roti dari oven dan sapukan bancuhan telur pada permukaan roti. Sambung bakar hingga siap. Sejukkan atas jaringan.

Baki doh, bolehlah dibuat aneka bun lain bentuk bulat atau masukkan dalam loaf tin. Potong roti apabila siap.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin