Thursday, June 30, 2011

Ikan Keli dan Tilapia Merah Bakar

Assalamualaikum... Hari ni tentu ramai yang berpuasa sempena bulan Rejab yang mulia... Terasa baru je menyambut Syawal, pejam-celik,,,pejam-celik dah menjelang akhir Rejab. Dalam kesibukan bekerja jangan lupa menghayati hikmah peristiwa Israk Mikraj yang sangat penting dalam kalendar Islam... Hari di mana Nabi Muhammad SAW di israkkan dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa dan kemudian diangkat melalui mikraj (tangga emas dan perak) dari bumi ke langit ke -7 hingga ke Sidratul Muntaha dan bertemu Allah di Arasy. Ketika inilah solat 5 waktu diwajibkan kepada umat Islam sejagat.. 

Kepada yang berpuasa, elok juga kita makan, makanan yang ringkas je agar tercapai matlamat asal berpuasa- mencari keredhaan Allah..
Selalunya yang menaikkan selera ialah lauk jenis bakar-bakar gini je...

 Teringat pulak kenduri gotong-royong di Surau Al-Mizan Presint 8, 2 bulan lepas... Sejak pemergian arwah Munirah, K.An makan sekadar mengisi perut je... tak terasa pun sedap ke, tidak ke.. Alhamdulillah masa gotong-royong tu, AJK Surau dan jemaah yang lain masak ala-ala kampung untuk makan tengahari. Masak Lemak labu, Gulai tempoyak ikan tilapia (air tangan Hjh Firooz), ikan tilapia bakar, air asam, sambal kicap dan ulam-ulaman.... Berselera sungguh K.An makan... terima kasih le semua tukang masak.. (Hj Lah, Hj Adnan dan termasuk Abg Azam sekali..) 5 bintang K.An bagi...

Jadinya, bila rasa kurang selera makan, K.An akan masak ringkas-ringkas ala kampung.. Alhamdulillah kena dengan tekak K.An dan keluarga.. Lagipun, lebih baik untuk kesihatan.

Bahan pun mudah, K.An tumbuk beberapa ulas bawang merah, sedikit kunyit hidup, cili padi dan garam. Perapkan sebentar pada ikan, kemudian panggang dalam kuali. Buat air asam... makan dengan nasi panas...

2 comments:

Mas said...

akak...memang menyelerakan betoi lauk2 tu.....

Raihan Shaari said...

Salam Mas..dah makan ke..hehehheh.. kita ni sama seleranya..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin