Friday, March 11, 2011

Lempeng Pisang dan Sambal Sardin

Assalamualaikum wrt dan salam sejahtera semua...

Pagi ni K.An menerima berita daripada rakan baik di UK,mengkhabarkan rakan karib K.An dan abang Azam yang juga pengapit pengantin kami sedang dirawat di hospital Exeter, UK setelah menjalani pembedahan di sana. Sedih dan terkejut pun ada juga. Rakan kami ni, seorang yang sangat aktif terutamanya dalam aktiviti berbasikal.. merata-rata dia dah pergi hanya dengan berbasikal.. Itulah kehendak Allah.. sakit, sihat adalah ujianNya.
Sama-samalah kita saling mendoakan kesejahteraan dan kesihatan menemani kehidupan kita.

Kepada yang belum bersarapan, walaupun sibuk isilah perut walau sedikit sebagai pembekal tenaga untuk bekerja. Ini pun tips untuk jaga kesihatan diri juga.

Bagi ibu-ibu di rumah yang tak sempat nak masak yang susah-susah, boleh buat lempeng pisang dan sambal sardin ni untuk sarapan. Boleh juga dihidangkan untuk minum petang. Sedap dan kenyang..

Lempeng dan sambal sardin ni dah beratus kali buat, tapi untuk kemudahan pembaca periuktanah, K.An sertakan resepinya. almaklum bila dah biasa, semua main campak-campak je.. 'test' dengan jari dah ok.

Bahan-bahan lempeng:

500 gm pisang masak- K.An gunakan pisang awak masak( boleh ganti dengan pisang emas, abu, raja dll yang tidak berair)

1/4 cawan gula pasir
1/2 cawan air
200 gm tepung gandum (2 cawan)
1/2 st garam

Cara membuatnya:

1. Kupas kulit pisang dan lecek halus. Masukkan ke dalam mangkuk dan campurkan dengan bahan-bahan lain. Gaul sebati.

2. Panaskan kuali. gunakan api sederhana. Ratakan sedikit minyak dan sendukkan adunan ke dalam kuali. Ratakan dengan belakang senduk atau sudu. Bila permukaan lempeng mengering, terbalikkan untuk memasak satu lagi bahagian.

3. Angkat lempeng bila masak. Ulang proses hingga habis adunan.

Sambal sardin:

1 tin besar sardin
1/2 cawan cili kisar
5 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1-2 sudu besar gula-ikut citarasa
3 tangkai cili api diketuk
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara memasak.

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi hingga wangi. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan pula sos tomato dalam sardin. Kacau dan biar mendidih. Akhir sekali masukkan ikan sardin, garam dan gula secukup rasa.

Sedia dihidang bersama lempeng pisang.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin