Friday, March 4, 2011

Lemak Kuning Nangka dengan Udang

Setiap kali ke pasar, K.An sibuk mengira penjimatan yang akan kita dapat kalau kita tinggal di kampung yang dikelilingi dengan pelbagai tumbuhan dan sayuran yang ditanam sendiri. Kalau sehari jimat Rm 10, kalau setahun kan dah jadi lebih Rm 3600... banyak juga tu.. boleh simpan dalam tabung Haji... 4 tahun dah boleh pergi Mekah... hmmm... memang menarik.... antara yang selalu dijumpa di kampung dan tak habis-habis dimakan, ialah nangka muda ni.. selain dimakan sendiri, boleh juga dijual.. hmmmm...ok Bang, 3 tahun lagi kita balik kampung je lah... heheheh...

Entah kenapa sejak akhir-akhir ni terasa begitu laju mengalirnya sumber dari dompet K.An ni...yang akhirnya membawa kami ke pasar borong Selangor di sini.. almaklum, bila semua barang naik, kenalah pandai berjimat.... alhamdulillah, selepas ni, memang beli ikan dari pasar borong je.. walau sibuk, kena cari masa juga ke sana.

Oklah.. berbalik ke tajuk lemak kuning nangka ni... dah banyak kali buat tapi rasany belum ada dalam periuktanah. lauk orang kampung yang mudah... dulu-dulu mak K.An masak campur dengan ikan darat. ikan puyu ataupun ikan sepat yang dijala dari parit di tepi bendang.. sedaaap..
Resepi biasa-biasa je, ikut sedap tekak..

Bahan-bahan:

300 gm nangka muda- potong kecil dan rebus hingga empuk- toskan. nak tahu nangka dah lembut, warnanya akan bertukar jernih selepas direbus

**4 ulas bawang merah
**2 ulas bawang putih
** 1/2 inci halia
** 3 tangkai cili padi
**1 tangkai cili merah
1 batang serai- dititik
2 cawan santan cair
1/2 cawan pati santan.
sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
udang harimau secukupnya

Cara membuatnya:

1. Tumbuk Bahn bertanda ** hingga halus. Masukkan ke dalam periuk bersama nangka, udang, santan, serai dan serbuk kunyit. Didihkan.

2. Perlahankan api dan masukkan pati santan. Masukkan garam dan sedikit gula. Setelah mendidih sekali lagi, kacau sebentar dan matikan api. sedia dihidang

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin