Friday, March 4, 2011

Gulungan Daging Seleraku... sajian petang

Waktu petang macam ni, surirumah macam K.An dok sibuk fikir nak sediakan juadah minum petang pulak. Almaklum, kalau asyik goreng pisang, cekodok, dan cucur udang gerai Kak Mah je hari-hari, turun le saham kan... sesekali, buatlah juadah yang lain sikit. Barulah suami dan anak-anak senyum lebar..." tak mau dah yang lain.."

Tak ada idea, puan-puan boleh cuba resepi ni... mudah dan mengenyangkan. Kalau tak nak minum petang, boleh sediakan untuk sarapan.

Resepi ni K.An olah sendiri berpandukan gulungan daging yang sepertinya yang dihidangkan oleh rakan K.An- Siti Khadijah masa di Bandar Tasik Puteri dulu-dulu. Cuba sendiri nanti ye..

Bahan-bahan: menghasilkan 15 gulungan daging

200 gm daging kisar Ramly ( 1/2 peket 400gm)- masukkan dalam penapis halus. lalukan air untuk membersihkan daging. toskan
1 tangkai cili merah dicincang
1 labu bawang besar (saiz kecil) didadu kecil
1 biji kentang didadu kecil- (ataupun dicincang kasar)
2 ulas bawang putih dicincang
2 sudu besar sos cili
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh serbuk cili -ikut citarasa (K.An gunakan 1 peket chilli flakes Domino Pizza)-tak cukup pedas
garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar tepung gandum
minyak untuk menumis
Roti sandwich secukupnya
2 biji telur-campur sedikit garam dan dipukul sedikit

Cara membuatnya:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak. tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga layu.
2. Masukkan daging dan goreng hingga daging masak dan kering sedikit airnya. Masukkan sos tiram, sos cili, kentang dan serbuk cili. Masak hingga kentang empuk
3. Tambahkan garam dan gula. Perlahankan api. Setelah cukup rasa, taburkan tepung gandum dan kacau sebati agar inti pekat. Matikan api dan sejukkan sebentar.

Penyediaan roti

1. Gelek roti dengan pencanai agar nipis. Panaskan kuali leper dan letakkan sedikit margerin. Letakkan inti secukupnya, dan gulung roti. Sapukan sedikit telur di tepi roti sebagai pelekat.

2.Golekkan ke dalam telur yang telah dipukul tadi. Panggang di dalam kuali leper hingga permukaan roti keperangan dan telur masak. Sedia dihidang panas atau sejuk.


1 comment:

Mas said...

wahh kak..sedappnya..
memang mengoda betul..he..he..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin